Ressenya d'un còmic

En aquest cas, m'he llegit unes 10 pàgines del còmic, Morgan: cámara, acción! dels autors José Ortiz (il·lustrador) i Antonio Segura (guionista).

José Ortiz Moya fou un notable dibuixant de còmics murcià. Era germà del també dibuixant de còmics Leopoldo Ortiz. Estava adscrit a l'Escola Valenciana d'historieta i va treballar com a dibuixant per a editorials de molts països diferents. Antonio Segura Cervera fou un reconegut guionista de còmic valencià, creador de nombroses sèries i personatges com Bogey, Hombre, Sarvan, Kraken o Eva Medusa. Es corresponia amb la figura clàssica del narrador: un autor capaç de resoldre amb solvència qualsevol història, en qualsevol escenari i amb qualsevol temàtica.

Durant els anys 80 del segle XX, Espanya va viure un autèntic boom del còmic per a adults. Antonio Segura va crear entre altres personatges memorables a Bogey i Orka, però va ser Hombre, en col·laboració amb José Ortiz el que va tenir més èxit. Aquests dos, són uns dels capdavanters del còmic espanyol.

Aquesta còmic, ens parla sobre el nazisme i els atacs d'aquest durant la Segona Guerra Mundial, per això l'he escollit perquè m'agrada llegir sobre temes històrics i m'ha semblat interessant.

El còmic ens comença posant en context amb l'afusellament d'un adolescent al 1942 a l'Illa de Rodes, un fet que es mantindrà vigent en tot l'argument. Aquest jove formava part d'un grup de partisanos que s'havia enfrontat anteriorment amb els nazis, per això, el mataren. El pare del jove no va arribar a temps per ajudar-lo i després de quaranta-cinc anys, quan transcorre l'argument principal del còmic, aquest encara és viu per venjar-se del capdavanter nazi que acabà matant el seu fill. El pare creu en el destí i sap que els déus faran enfrontar-los per poder morir en pau i tancar cercle de venjança que encara és obert.
Curiosament, a la mateixa illa de Rodes, s'està gravant una pel·lícula-documental dels fets nazis de l'època i el mateix sergent que matà el fill del nostre protagonista, és viu i és, a part de l'especialista en armes i vestuari, un extra del documental del qual ell mateix en va ser protagonista quaranta-cinc anys enrrere. El que va ser capità nazi, ara, es lamentà per el crim que va fer en aquella mateixa illa. Ell sap que la mort d'aquell menor va ser causada per un odi incontrolable i injust.

El nostre protagonista s'assabenta del rodament del documental i després de tants anys, reconeix el maleït capità nazi que la mantingut amb vida. Finalment, el pare decideix agafar les armes que es resguardaven a la tomba del seu fill per aquesta ocasió i acaba saciant la seva set de venjança matant a l'home que va matar el seu pobre fill al 1942. Després, el nostre protagonista cau mort per tots els esforços generats i per tots els anys dolorosos.

Opino que aquest còmic ha estat molt correcte. No llegeixo gaire còmics però crec que és un còmic ben fet. amb un bon argument que enganxa al lector i amb unes il·lustracions clares, realistes i amb molt de detall.







Comentaris

Entrades populars